Før Marcus Bladt Hansen flyttede fra hjembyen Varde, til Århus, kendte han ikke til den indendørs klatresport, som de seneste år har taget landets største byer med storm. Her bruger, især unge, gerne timelange eftermiddage på at løse bouldering-problemer og vende verdenssituationen, i stedet for at tage i fitness eller på kaffebar.
Skrevet af Ann-Louise Ricard Schouboe

Første gang Marcus trådte ind i an klatrehal, var det i følgeskab af hans århusianske kolleger, som havde klatret længe.
Foto af Ann-Louise Ricard Schouboe
“Det er meget en storbyting, i min oplevelse” fortæller han. For vennerne derhjemme har aldrig så meget som nævnt bouldering – men da Marcus for et lille års tid siden blev præsenteret for den indendørs klatresport, gik der ikke længe før han var meldt ind i den lokale Boulders-klub og har ikke set sig tilbage siden.
”Det jeg blev bidt af, var den meget sociale aktivitet. Netop kontrasten mellem det og et fitnesscenter, hvor folk går rundt i deres egen boble og gør deres egen ting”.
Social problemløsning
Men hvad får de unge til at følge denne tendens? ”Folk har savnet en mere social sport. At have et tredje sted, udenfor skolen eller arbejde og hjemme, hvor man også kan hænge ud”, uddyber Marcus. På en eftermiddag i klatrehallen summer der af stemmer og sofaerne der flettet ind mellem de farverige klatrevægge er oversvømmet af unge mennesker og tomme cappuccino-kopper. Nogle arbejder på computer og drikker kaffe, mens andre hjælpes ad med hjernegymnastik på de nyopsatte klatrebaner.
Flere klatrehaller på vej
Der har ikke altid været så fyldt i Boulders i Aarhus C, men efter mange tilflyttere slutter sig til, har den kommercielle boulder-kæde, Boulders, kunne åbne 15 nye klatrehaller i en række af landets større byer siden 2022, fortæller direktør for kæden Martin Petersen til Epicent Public Relations A/S. Ifølge CVR-registret, er firmaets bruttofortjeneste i øvrigt steget med 178,32% siden 2021.
”Det er blevet meget mere noget folk kender til. Mange jeg taler med nu, har enten prøvet det eller synes det ser sjovt ud. Det er tit noget de har set på sociale medier, som jeg også tror har hjulpet meget.”
Bølgen af indendørs klatring kommer ikke langvejs fra. Vi skal ikke meget længere ud over landegrænserne end vores nabolande (Norge, Sverige, Tyskland, Holland, England), hvor der gennemsnitligt er 1% af befolkningen, som klatrer. I Norge er antallet af medlemmer i klatreforbundet mere end fordoblet, siden 2010.